Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Világörökség Pécs

Ókeresztény Mauzóleum

Az Ókeresztény Mauzóleum 2021. július 9-től felújítási és restaurátori munkák miatt zárva tart. A felújítás után az eddigieknél is látványosabb megjelenéssel és interaktív tartalmakkal gazdagodva kínál új élményt a pécsieknek és a városba látogató turistáknak.

 

1975-ben, mikor az addig itt lépcsőzetesen folyó vízesés javítási munkálatai folytak, bukkantak rá az Ókeresztény Mauzóleumnak nevezett épületre

Ez a temetői kápolna egyike Sopianae nagyobb épületeinek. Kétszintes volt; a felszíni kápolna cella memoriaeként szolgált, míg a kriptában temetkeztek. A sírkamra eredetileg egy festett helyiségből állt, amelynek déli oldalán állt a hatalmas, gyönyörűen faragott szarkofág. Később a sírkamrát nyugati irányban megnagyobbították és két újabb szarkofágot helyeztek el benne.

A sírkamra festményei részben felületkitöltő díszítések, részben pedig figurális ábrázolások. A megmaradt freskósorozat alapvetően két részből áll; az északi falon Ádám és Éva bűnbeesése, Dániel próféta az oroszlánok vermében, végül az életfa motívuma látható. A keleti fal tengelyében, a mennyezet alatt Krisztus szimbólumát, az ún. krisztogramot látjuk. Az alatta lévő fülkében búzakalász ábrázolással és pálmaággal övezett trónuson ülő, vörös ruhás alak torzója szerepel.

6
Ádám és Éva ábrázolás az Ókeresztény MauzóleumbólFotó: Csonka Károly

IMG_6170

 

Az Ókeresztény Mauzóleum a szarkofággal


Fotó: Cseri László

reverse

IMG_6172
Az Ókeresztény Mauzóleum kápolnájának alapfalai


Fotó: Cseri László