Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Világörökség Pécs

hu

Konferencia

“Örökség, pedagógia és közösségfejlesztés” szakmai fórum Pécsett 2019 október 3-4.

KONFERENCIA FELHÍVÁS

 

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. Világörökség Gondnoksága kétnapos, angol és magyar nyelvű nemzetközi szakmai fórumot szervez “Örökség, pedagógia és közösségfejlesztés” címmel Pécsett 2019 október 3 és 4 között.

 

Az előadásoknak a Cella Septichora Látogatóközpont ad otthont a konferencia első napján, a második napon pedig a Zsolnay Kulturális Negyed biztosítja a párhuzamos workshopok helyszíneit.

 

A konferencia kitűzött célja a múzeumi gyűjtőkörrel nem rendelkező kulturális örökségi helyszínek társadalmiasításához szükséges jó gyakorlatok feltárása, illetve az örökség iskolán kívüli oktatási lehetőségeinek megvitatása. Az előadók az örökség megőrzésének, bemutatásának és továbbadásának hármasságára épülő örökségpedagógia témáját járják körül és az ezzel kapcsolatos nehézségekre keresnek megoldásokat. A szakmai találkozó foglalkozik az örökség fenntartható fejlesztésével, körbejárja az iskolák és az örökségi helyszínek közti hosszútávú együttműködés kialakításának lehetőségeit, felkutatja a közösségi igényeket és kijelöli a műemlékvédelem helyét a lokális identitástudat és közösségfejlesztés kérdésében. A konferencia továbbá ezekre a kérdésekre is választ keres: hogyan építhető be az örökség az oktatási intézmény tanrendjébe? Milyen együttműködésekre, partnerségek kialakítására van szükség a fenntarthatóság biztosításához? Hogyan vonhatók be a helyi közösségek az örökségi helyszínek kezelésébe? Az előadásokon megismerkedhetnek a fent említett témákhoz kapcsolódó hazai kezdeményezésekkel, valamint a külföldi jó gyakorlattal. 

 

Hazai képviselők:

Hortobágyi Nemzeti Park, Károlyi-Kastély Fehérvárcsurgó, Pannonhalmi Bencés Főapatság, Pazirik Informatikai Kft., Pécs/Sopianae ókeresztény temetője, Pécsi Tudományegyetem, Szent Mór Iskolaközpont, Várkapitányság Nonprofit Zrt., Zsolnay Kulturális Negyed.

 

Külföldi résztvevők:

Dr. Nigel Mills a nagy-britanniai Hadrianus Fal képviseletében

Kerry Shaw a nagy-britanniai Hadrianus Fal képviseletében

Berki Tímea az erdélyi Transylvania Trust-tól

Goce Pavlovski a macedóniai Balkán Örökség Iskolától

 

A konferencián való részvétel díjmentes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött. Várjuk jelentkezésüket az alábbi linken:

https://docs.google.com/forms/d/1fPih_gg_LsswJ-OefALFLPx2JSDYGUR3bj1_htSQFq4/edit

 

A regisztráció határideje: 2019. szeptember 20.

 

További információért forduljon bizalommal a konferencia szervezőihez az alábbi e-mail címen: konferencia@pecsorokseg.hu.

 

Együttműködő partnerek: KÖME (Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete)